accéder au contenu

Maria Ribas

ICK-Ensemble

"Als ik naar deze foto kijk, zie ik een zekere sereniteit, een kalmte. Ik zie een blik die heel aandachtig is, maar ook bijna breekbaar. Ik zie een blik die sterk is, maar ik voel ook een soort vloeibaarheid."


Maria is opgeleid bij Ginasiano Escola de Dança waar ze de kans kreeg om een aantal internationale cursussen te volgen bij verschillende dansgezelschappen. Ze voltooide haar vooropleiding in 2015 bij het Nationaal Dansconservatorium van Lissabon, Portugal. Maria studeerde in 2016 af aan Ecole Supérieure de Danse de Cannes Rosella Hightower in Mougins, Frankrijk. Na haar afstuderen begon ze te werken als professioneel danseres bij Ballet National de Marseille.  In 2019 is Maria begonnen met een Master in Scenic Arts aan de NOVA-universiteit in Portugal. In deze periode werkte ze als freelancer bij Emio Greco en Pieter C. Scholten. In 2020 ging Maria aan de slag bij ICK. 

Onlangs is ze genomineerd voor een Zwaan voor haar optreden in Sweet Like a Chocolate. Maria's favoriete muziek is rock, alternatief, elektronisch en techno. Als ze geen danseres zou zijn, zou Maria graag iets doen dat gerelateerd is aan kunst of de sociale wetenschappen.

"We moeten voortdurend voorbereid zijn op een "verschuiving" en dat betekent voorzichtig zijn, creatief, alert, slim, snel, aanpassingsvermogen... allemaal essentieel voor het leven. Het is de enige manier die ik zie om te blijven leven met positiviteit. Als we ons niet aanpassen... leven we alleen maar in het verleden... of in een heden waar we geen deel van uitmaken."

Foto: Alwin Poiana