accéder au contenu

Robyn Orlin

2014

De controversiële choreografe, Robyn Orlin, heeft in haar 20-jarige carrière de grenzen tussen beeldende kunst, performance en dans met regelmaat verlegd. Met haar doorgaans prikkelende en geestige voorstellingen, vaak een mix van disciplines, stal ze de harten van talloze toeschouwers over de hele wereld en ontving ze prijzen, waaronder de prestigieuze Britse Laurence Olivier Award.

In Johannesburg richtte ze Orlin’s City Theatre and Dance Group op. Ondanks het subversieve karakter van haar voorstellingen en het heersende conservatisme, behoort zelfs de National Arts Council tot haar vaste financiers. Robyn maakt zowel werk voor haar eigen gezelschap als op verzoek bij andere kunstinstellingen, waaronder de Opéra National de Paris.

Haar werk wordt gecoproduceerd door vele toonaangevende Europese podia, zoals bijvoorbeeld het Théâtre de la Ville de Paris, het Hebbel am Ufer in Berlijn en Montpellier Danse, en is te zien op talloze podia en festivals in de wereld.

Robyn Orlin zet de samenleving op podium. Ze vertrekt bij het maken van werk altijd van de directe omgeving,  waar ze zich op dat moment ook bevindt. Zo creëert ze ruimte om het te hebben over thema’s als cultuur, geschiedenis en identiteit. Het publiek maakt vaak deel uit van haar voorstellingen.

Orlin leeft en werkt in Berlijn, al blijft Johannesburg haar thuisstad en grootste inspiratiebron.