accéder au contenu

Emanuel Gat

2018

De Israëlische choreograaf Emanuel Gat creëert in 2018, op uitnodiging van ICK, een nieuwe voorstelling voor het gezelschap. De keuze voor Emanuel Gat komt vanuit een interesse voor zijn esthetiek en vormentaal en de specifieke manier waarop hij dansers benadert. Gat wil in zijn werk een omgeving creëren waarin dansers zich enerzijds beschut en anderzijds uitgedaagd voelen, een omgeving van opwinding en verwarring, optimisme en woede, verwachtingen en angst, twijfels en kansen. Greco en Scholten zien in Gat een choreograaf die het dansensemble van ICK een sterke identiteit kan geven; een nieuwe stap in de zoektocht naar de eigenheid van het lichaam.

Op 23-jarige leeftijd kwam Emanuel Gat  voor het eerst in aanraking met dans tijdens een workshop  van de Israëlische choreograaf Nir Ben Gal. Enkele maanden later werd hij lid van de Liat Dror Nir Ben Gal Company, waarmee hij op internationale tournees ging. In 1994 begon hij als zelfstandig choreograaf waarbij hij zich liet inspireren door de principes van de Amerikaanse postmoderne dans. Naast choreograaf is Gat tevens musicus en fotograaf.

In 2014 richtte Gat zijn eigen company, Emanuel Gat Dance, op in het befaamde Suzanne Dellal Centre in Tel Aviv. Hier creëerde hij de werken Voyage d’hiver (2004) en Le Sacre du printemps (2004), die beide bekroond werden met een Bessy Award. In 2006 volgde K262 en 3for2007 in 2007, waarna hij in 2008 naar Frankrijk verhuisde om zich te vestigen in Istres (nabij Marseille) bij het Maison Intercommunale de la Danse. Silent Ballet (2008) is het eerste stuk dat Gat in Frankrijk creëerde, gevolgd door Winter variations (2009) en Brilliant Corners (2011).

Sinds 2013 is Emanuel als artiest verbonden aan het Montpellier Danse Festival en hiervoor ontwikkelde zijn company het project Up Close up, waaruit twee werken voortvloeiden; The Goldlandbergs en Corner Etudes, een fotografische installatie It’s people, how abstract can it get? en een choreografisch evenement, genaamd Plage Romantique. Een één uur durend stuk voor 9 dansers, dat werd uitgevoerd op de Agora Courtyard (University of Northern British Columbia) tijdens de 34ste editie van het Festival Montpellier Danse.

Van 2016 tot 2018 was Gat verbonden aan het festival als choreograaf. Hiervoor maakte hij in de zomer van 2016 de voorstelling SUNNY, een choreografie voor 10 dansers. Waarvoor hij samen werkte met muzikant Awir Leon, voormalig danser bij de company, die de choreografie live begeleidt.