accéder au contenu

DAG 3 - THE ARTIST ARE PRESENT #2

'Try not to know what you know’, Severs & Milou van Duijnhoven 
Datum: 15 December 2023, 20:00u & 21:15u (Frascati 2) 
Duur: 30 minuten 

Merel Severs en Milou van Duijnhoven spelen scenes uit ‘Try not to know what you know' 

In de fysieke theaterperformance Try Not To Know What You Know stappen Merel Severs en Milou van Duijnhoven een zelfgebouwde arena in, waarin ze zowel het verlangen als de afkeer naar heldendom onderzoeken. Ze laten los wat ze denken te weten en doen een nieuw voorstel; in constante beweging, transformatief, fluïde en ambigue. Al spelend met martial arts, destructie, creatie en alles daar tussenin pogen ze zich te bevrijden uit het geconditioneerde lichaam waar geweld het lijkt te winnen van verbinding. In een voortdurende afwisseling tussen wel en niet in contact zijn met zichzelf en de ander, bouwen ze aftastend een universum waar ze met ongehoorde stemmen de beperkte beeldvorming binnenstebuiten keren. Wat willen zij bewegen in de wereld van nu? 

___

No Strings Attached (Werk titel), collectief MAMM 
Datum: 15 December 2023, 20:00u & 21:30u 
in een double bill met Roshanak Morrowatian (Frascati 3) 
Duur: 30 minuten 

Twee dansers zijn met een bungeekoord aan de muur verbonden en rennen zo snel als ze kunnen, nietsontziend en vastbesloten om hun doel te bereiken. Ze saboteren elkaar, dagen elkaar uit, geven op en beginnen weer opnieuw. Totdat een van de dansers, te moe om verder te gaan, de impasse ontdekt en zich langzaam realiseert om er niet meer tegenin te werken, maar ermee aan de haal te gaan. Om het in hun eigen voordeel te gebruiken en zichzelf sterker te maken. Ze ontdekken de verborgen mogelijkheden die erin schuilen en er begint een speels spel vangt aan. 
 
De bungeekoorden die aan de dansers vastzitten zijn een metafoor voor hoe wij het leven ervaren. We kunnen ons allemaal identificeren met het gevoel dat het leven je soms tegenwerkt. Dat gevoel van een onzichtbare kracht die je terugtrekt, waardoor je je doel niet kunt bereiken. Je duwt, rent, kruipt zo hard als je kunt, maar je lijkt het nooit te halen. Het is alsof deze hogere kracht, dit universum, niet wil dat je je doel bereikt. Wat als deze onzichtbare kracht ineens zichtbaar wordt? 

___

Indigo en Blackstone, Morrowatian 
Datum: 15 December 2023, 20:00u & 21:30u
in een double bill met Collectief MAMM (Frascati 3) 
Duur: 7 minuten 

“Ze moeten de wind blijven volgen, de belofte dat het straks beter zal zijn leeft nog altijd in ze.”
                                                                                                                    
Roshanak Morrowatian doet choreografisch onderzoek met de tekst Indigo en Blackstone van schrijver Abdelkader Benali. In dit onderzoek staat de relatie tussen dans en taal centraal. Samen met dansers van ICK Next ( Junior Company ) is Roshanak aan de slag gegaan met thema’s als sisterhood, thuisloosheid en de paradox van een oneindig verlangen ergens aan te komen en tegelijkertijd in beweging te blijven.


Op 6 en 7 oktober was deze 'proloog' voor de double-bill van ICK’s New Adventures-presentaties te zien bij ICK Dans Amsterdam/Space for Dance Art. Het eindresultaat wordt gepresenteerd tijdens The Artists Are Present in Theater Frascati.

__

Robin Nimanong 
Pop-up performances (Theater Café)

Robin Nimanong brengt een kleurrijk programma in het Café van Frascati. Laat je verrassen door deze spannende pop up performances! Op woensdag nodigt Robin dragartiest Rex Collins uit, die een performance met elementen als live painting and sculpturing zal laten zien. Donderdagavond wordt het Frascati Café omgetoverd tot een ‘runway.’ Het ballroom-huis House of Mugler zal je introduceren aan deze sprankelende gemeenschap! Vrijdagavond zal Robin fragmenten uit de voorstelling Cyborg DNA laten zien, waarin technologie en lichaam samenkomen.   

__

Christian Guerematchi  
Pop-up performances (Theater Café)  

Christian Guerematchi toont fragmenten uit zijn voorstelling FUNK.

FUNK is hoe lichamen samen bewegen, hoe ze zich laten horen en hoe ze zich met elkaar verbinden. De groove van de muziekstroming funk, wordt een metafoor voor fysiek gedrag, een doorgegevencultuur van klank, dans en de geur van het lichaam in beweging. Hiermee is FUNK een kosmische ervaring die de vibraties van het heden, verleden en de toekomst bij elkaar brengt.  
 
De muzikale filosofie van Sun Ra, afgedrukt in deze voorstelling, spreekt de ‘ancestrale’ vrouwelijke energie aan waaruit wij als mens zijn geboren en die ons kan genezen. Een energie die het zwarte lichaam bevrijdt en verbindt met de veerkrachtige identiteit, de verloren cultuur, gestolen wijsheid en verboden authenticiteit.   
 
Choreograaf Christian Guerematchi laat hiermee zien dat het lichaam de culturele tradities die in ons bloed zitten herkent. Het lichaam reageert onbewust op geïnternaliseerde trauma’s, die van generatie op generatie worden doorgegeven. De consequentie voor lichamen van kleur blijkt dan ook uit het dragen van ‘witte maskers'; zoals weergegeven in het boek van Frantz FanonBlack Skin, White Masks’. Geïnspireerd door de emoties en inzichten die in Fanon’s woorden schuilen, en de poëtische teksten van Sun Ra maakt Guerematchi een fysieke vertaling van de zoektocht naar zelfbewustzijn.  

__

Réve Terborg
DJset (Frascati Café)

 

< programma DAG 1 >

< programma DAG 2 >