DOCUMENTATION MODEL

Hoe leg je een creatief proces vast?

Het Documentation Model is een ontwerp om (abstracte) creatieve processen in de dans vast te leggen en te archiveren.

Is het mogelijk een generatief model voor dansdocumentatie te ontwerpen? 
Welke vragen zijn essentieel voor het bespreken van het creatieve proces? 
 

Het Documentation Model is een van de uitkomsten van het interdisciplinaire onderzoeksproject Inside Movement Knowledge. Het is ontwikkeld door Gaby Wijers, Annet Dekker en Vivian van Saaze. ICK Dans Amsterdam toetst het model al sinds 2010 en ontwikkelt het verder voor de documentatie van voorstellingen. Op die manier scheppen we een rijk archief waarin de artistieke intenties van verschillende kunstenaars blijvend inzichtelijk zijn.
 
In 2012 en 2013 documenteerden danseres Suzan Tunca en dramaturg Merel Heering de voorstellingen Lithium van Andrea Božic en Addio alla Fine van Emio Greco | PC. Dramaturg en artistiek medewerker Jesse Vanhoek documenteerde De Soprano's van Emio Greco en Pieter C. Scholten. In 2014 documenteerde Charlotte Lemstra AAH! If Only Father Christmas were a Go Go Dancer or a Communist van Robyn Orlin.  

Voor de documentatie van Swan Lake (2016) van Jakop Ahlbom gebruikten we het Documentation Model in combinatie met het live annotatiesysteem Piecemaker2 van Motion Bank. Vanaf juni 2016 ontwikkelden we het Documentation Model verder in de context van het interdisciplinaire en internationale onderzoeksnetwerk UNFOLD – Mediation by Re-interpretation geïnitieerd door LIMA, met het oog op de documentatie van?PARA|DISO Revisited? (2017). 
 
Sunayana Mohanty documenteerde 7EVEN (2017) en combineerde het Documentation Model met Piecemaker2. 
 
Klik hier voor het projectevaluatierapport van UNFOLD. Bekijk hier het huidige Documentation Model. 

Het Documentation Model was ook het uitgangspunt voor de Online Score van de creatie 60 van Amos Ben-Tal. Bekijk ook ANNOTATION.

 

lees meer