Hedendaagse dans voor het VMBO

In de periode 2015 – 2017 ontwikkelen de Meervaart en ICK een leerlijn ‘Hedendaagse dans voor het VMBO’ in samenspraak met het Wellant College in Sloten. Het doel van dit project is dat scholieren de schoonheid van dans als kunstvorm en hun eigen lichaam als medium daarin ervaren. Dit gebeurt niet alleen door naar dans te kijken en er over te praten, maar vooral ook door zelf met dans aan de slag te gaan!

Het afgelopen schooljaar hebben de leerlingen van het Wellant College in de eerste projectweek kennisgemaakt met hedendaagse dans via een serie van lessen gebaseerd op elementen van de DS/DM methode, verdieping in de dansgeschiedenis en hebben zij een voorstelling van ICK bezocht.

In de tweede projectweek maken leerlingen zelf een dansstuk en presenteren ze die in de blauwe zaal van Theater de Meervaart. De choreografen waarmee zij gewerkt hebben: Giulio D'Anna, Gianni Grot, Keren Levi, Mouna Laroussi, Guilherme Miotto, Sayonara Prika & Vincent Verburg.

Door de jaren heen heeft ICK zich erop gericht om innovatieve manieren te ontwikkelen om (kennis van) dans op een voor ieder begrijpelijke manier over te dragen, met name door de Double Skin|Double Mind methode. De DS|DM methode is gebaseerd op eenvoudige beweging principes alledaags bewegingsmateriaal dat een universele herkenbaarheid heeft. Daardoor leent deze techniek zich ook goed om overgedragen te worden aan niet-professionals van alle leeftijden. Met het ontwikkelen van een leerlijn hedendaagse dans voor het VMBO beoogt ICK aanpassing van de DS|DM methode aan een nieuwe doelgroep. Met als resultaat een uitgewerkt lesprogramma dat ICK in de toekomst op VMBO scholen zou kunnen uitvoeren.

Afbeeldingsresultaat voor fonds voor cultuurpartici png

lees meer

Bart Grietens

1/1